onsdag 19 januari 2011

Händelser som förändrat historien

Jag tänker ofta på de händelser som påverkat ens släktingar och skapat den verklighet vi lever i idag. Tänk dig att din farmor missat bussen på väg till dansen där hon träffat din farfar. Eller en släkting som förlorade sin första make i ett av historiens alla krig och sedan gifte om sig och gjorde din släktgren möjlig.


Idag har jag konstaterat att jag inte hade funnits om första världskriget aldrig brutit ut. Min gammelmormor var fotograf och hon berättar lite om sitt liv i en tidningsartikel. Där berättar hon att hon lärde sig yrket när hon jobbade på olika fotofirmor i bland annat Vimmerby, Skelefteå och Umeå och att hon skulle åkt över till finland och jobbat om inte första världskriget brutit ut. Istället kom hon till Gamleby där hon träffade sin blivande man. Det känns lite märkligt att ha något så fruktansvärt som första världskriget att tacka för sitt liv.

lördag 15 januari 2011


Som släktforskare är gamla bilder viktiga för att ge liv åt forskningen och göra den mer intressant. Men det är inte ovanligt att de gamla bilderna är skadade på ett eller annat sätt. Jag har just börjat lära mig reparera våra gamla släktbilder i datorn. Här är en bild på fotografen Arvid Larsson i Gamleby (1916-1925) och Stockholm (1925-1939). Den övre är orginalet med många små repor och prickar, några som ligger illa över ansiktet. Den undre är den jag har reparerat. Jag använde kloningsverktyget i photoshop och har med det klonat närbelägna pixlar över de skadade områdena. Det innebär att det är svårare om skadorna ligger i detaljerade områden och kanske till och med omöjligt om de helt täcker viktiga områden såsom ögon.
Bakgrunden i bilden var lätt att reparera eftersom den inte alls är detaljrik och till och med är oskarp. Prickar i själva ansiktet var inte heller så svårt eftersom det till stor del är enfärgat, det var lite knivigt vid näsan eftersom en förskjutning i sidled skulle ha lett till att näsan blivit sned. Det svåraste är när skadorna är i detaljerade områden, i denna bilden var det lite i håret. I en annan bild jag reparerat låg det ett flertal repor över ögon, öra och hår vilket var svårare att göra verklighetstroget. Tyvärr ser man inte tydligt alla skadorna på den övre bilden i det lilla format som bloggen tillåter, men man får en liten bild av vad som är möjligt.

Jag passar på att göra en efterlysning. Är det någon som har bilder tagna av Arvid Larsson under hans tid i Stockholm 1925-1939? I så fall är jag intresserad av att se hur de ser ut, dels fototekniskt men även fotografens signering av bilden och eventuell baksida.

Sveriges dödbok 5

Jag har nu provat CDn Sveriges dödbok 5 (1901-2009) och det tog inte lång tid innan jag undrade hur man klarat sig utan den. Jag har i min databas mängder av personer som har avlidit mellan 1901 och 1947 (1947-2006 fanns redan på Sveriges dödbok 4). Tyvärr finns det fortfarande luckor i databasen, jag tror att jag läste att 30 % mellan 1901 och 1947 fortfarande saknas. Det märks ibland, men de flesta jag sökt efter har ändå funnits med.

Nästa mål att testa är Genealogiska föreningens klipparkiv som de digitaliserar och lägger ut på sina medlemssidor. Frågan är bara om det är värt medlemsavgiften när man har tillgång till Sveriges dödbok 5. Men om man hittar en nekrolog som ger en levnadsbeskrivning så är det säkert värt det.